Page content

article content

Maar ik wil niet naar school!

Van schoolziek zijn naar het ontwikkelen van schoolangst

Ik weet nog goed dat ik vroeger vaak ‘ziek’ was. Hoofdpijn, misselijk en buikpijn. Al op de basisschool begon het. Soms kreeg ik er op zondagmiddag al last van. Mijn moeder heeft me gelukkig hier goed in begeleid. Af en toe bleef ik inderdaad thuis, maar meestal moest ik toch naar school. Eenmaal daar, viel het wel mee en had ik eigenlijk geen last meer van ‘ziek zijn’. Maar voor dat het zover was, moest mijn moeder vaak praten als brugman.

In behandeling 

Omdat mijn moeder dit al snel door had, wist ze dat thuisblijven de situatie zou verergeren. Dus hup, ik moest naar school en daarnaast naar een orthopedagoog. Het heeft geholpen want ik ben nooit volledig thuis komen te zitten. Maar dat is voor duizenden kinderen in Nederland wel anders. Daar is sprake van langdurig relatief verzuim. Deze kinderen zijn dus langdurig afwezig. Ongeveer 1 % van alles schoolgaande kinderen heeft last van schoolangst. Zij ervaren ernstige emotionele klachten wanneer ze aan schoolgaan denken of naar school toe gaan. De angst voor school wordt versterkt door het thuisblijven. Het kind gaat steeds meer achterlopen en de drempel om weer naar school te gaan wordt steeds hoger. Dus blijft het kind liever thuis. Een vicieuze cirkel. De  ouders van deze groep kinderen zijn allemaal op de hoogte en er is vaak sprake van een hechte band tussen ouders en kind.  Maar wat ouders ook doen, hun kind gaat niet naar school. Het levert vooral heel veel spanningen op. Tussen ouder en kind, tussen ouders onderling. Het hele gezin lijdt mee in dergelijke situaties.

Herken je dit?

Misschien heb jij wel een thuiszittend kind. Een kind dat al bijna flauwvalt bij de gedachte aan school. Gaat hyperventileren, klaagt over ziek zijn. Misschien wel dreigt om het zichzelf iets aan doen als je hem dwingt om naar school te gaan. Terwijl je weet dat je kind zoveel in zijn mars heeft. Het komt er nu  niet uit. Machteloos sta je toe te kijken hoe jouw kind zijn toekomst lijkt te vergooien. Schoolangst tijdens de kindertijd of in de tienertijd kan namelijk een voorspeller zijn van sociale problemen en angsten op volwassen leeftijd. Je maakt je dan ook ernstige zorgen. Praten helpt niet, want je komt er niet achter waar je kind nu zo tegen op ziet. Mogelijk is het faalangst. Hoe vaak je echter ook benadrukt dat cijfers niet belangrijk zijn, het lijkt niet aan te komen. Vrienden en familieleden zeggen dat je niet zo veel moet toegeven. Dat je als ouder op je strepen moet gaan staan en je kind naar school moet dwingen. “Geef je kind maar een weekje aan mij, dan heb ik dit probleem zo  verholpen”. Je weet; dat gaat niet werken (en natuurlijk is dat zeker niet de oplossing).

Oorzaken schoolangst

Het niet naar school gaan kan verschillende oorzaken hebben. Het is voor de behandeling van de schoolangst dan ook ontzettend belangrijk om erachter te komen waardoor je kind niet naar school wil. Is het inderdaad faalangst? Of heeft het moeite om van jou als ouder gescheiden te zijn? Misschien is er sprake van sociale angst (onder andere angst voor wat anderen van je kunnen vinden of denken). Wellicht is er angst om op school een paniekaanval te krijgen of daar te moeten overgeven. Is je kind gepest, dan kan er sprake zijn een post-traumatische stress-stoornis. Als ouders is dit moeilijk in te schatten. Kinderen weten vaak ook dat hun ouders hier veel verdriet van hebben en willen hun ouders hier niet mee belasten.

Op de tweede plaats is het van groot belang dat de school met jou en je kind samenwerkt. De school heeft namelijk een belangrijke plaats binnen het probleem, want voor jouw kind is dat de plek en de oorzaak van het probleem.

Ten derde is een individuele behandeling van jouw kind, in combinatie met het schooltraject, een must. In een behandeltraject leert jouw kind anders te kijken naar zijn mindset, het belonende aspect van vermijden van situaties en het op de goede manier omgaan met de emotie angst. Omdat veel kinderen met schoolangst normale situaties als heel bedreigend zien, is het belangrijk om hen hierin te leren relativeren en tips te geven over hoe om te gaan met verschillende situaties die stress en angst oproepen.

Hulp bij schoolangst

Als orthopedagoog en ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe lastig deze problematiek is. Mocht jouw kind kampen met schoolangst, dan ben ik van harte bereid met jullie mee te denken over een geschikt behandeltraject. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek!

 

Comment Section

0 reacties op “Maar ik wil niet naar school!

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: