Page content

article content

5 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Zelfvertrouwen van je kind vergroten? Zo doe je dat!

De meeste kinderen zijn wel eens onzeker, dat is erg normaal. Maar het wordt vervelend als je merkt dat jouw kind zich onzeker voelt en daardoor bepaalde dingen niet durft te ondernemen of dat het je kind hier wellicht door wordt gepest. Want je ziet je kind tenslotte graag gelukkig. Daarnaast biedt zelfvertrouwen ook meer mogelijkheden in het leven, want we weten allemaal dat je daar veel verder mee komt. We zeggen niet voor niets dat een brutaal mens de halve wereld heeft. Gelukkig hebben wij als ouders veel invloed op het leven van onze kinderen. Voorleven is dan ook super belangrijk, want wat jij laat zien, doet je kind ook. Als jij zelfverzekerd bent en dat uitstraalt, straalt dat ook af op je kind. Maar mocht dat nog niet voldoende zijn, dan heb ik nog een aantal tips voor je om het zelfvertrouwen te vergroten bij jouw kind!

Tip 1: Succeservaring is de sleutel
Het is voor kinderen erg belangrijk dat er dingen zijn die goed lukken en die ze goed kunnen. Frustratie hoort erbij in het leven, maar om voortdurend gefrustreerd te zijn is niet echt leuk. Om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven kan je het spelletjes of activiteiten aanbieden die uitdagend genoeg zijn voor je kind, maar waarvan je wel weet dat je kind het kan. Het moet dan misschien even door wat frustratie heen, maar als het is gelukt geeft dat een fantastische succeservaring! Mocht je kind vastlopen, help je kind dan door de activiteiten in stappen te verdelen of door hier en daar wat aanwijzingen te geven. Maar het is beste is om je kind zoveel mogelijk vrij te laten om zelf te ontdekken. Dan is het succes ook volledig voor je kind. .

Tips 2: Het is gelukt!
De meesten van ons zijn opgegroeid met veel complimenten zoals ‘goed zo’ en  ‘goed gedaan’. Niets mis met complimenten, maar in dit specifieke compliment zit direct een waarde oordeel. Jij vindt als ouder immers dat iets goed is gedaan. Beter is het om te zeggen ‘het is gelukt’. Dit vergroot de eigenwaarde van je kind. Dat is geen waarde oordeel, dat is een objectieve constatering. Of het goed is, laat je dan over aan je kind. En daarnaast, het ging er toch om of de taak is volbracht en niet om hoe goed  het wel of niet is gegaan?

Tip 3: Bedenk elke dag iets positiefs
Iedereen heeft wel eens het gevoel, ik kan dit helemaal niet of dit gaat nooit lukken. We zijn ook erg geneigd vooral te denken aan situaties in het verleden die niet zijn gelukt of aan negatieve dingen. Goed nieuws; je kan je kind ook helpen om meer te focussen op positieve dingen. Laat je kind elke dag iets positiefs opschrijven. Dat kan een situatie zijn, een gevoel, een uitspraak of iets in de die richting. Stop dit in een grote pot. Als je kind zich onzeker voelt, pak dan weer een briefje uit de pot. Zo denkt je kind meteen weer terug aan een fijn moment of een prettig gevoel.

Tip 4: Papa en mama helpen
Kinderen willen vaak graag helpen. Maar omdat wij als ouders nogal eens vinden dat we het zelf beter of sneller doen, doen we het maar zelf of we geven heel veel aanwijzingen. Veel activiteiten die wij als ouders doen, bijvoorbeeld koken, tuinieren, schoonmaken en opruimen, kunnen kinderen  erg goed zelf leren. Uiteraard zorg je wel voor veilige situaties en blijf je erbij. Maar bijt op je tong en ga op je handen zitten, zodat je niet continu aanwijzingen geeft.  Door kinderen te betrekken bij dergelijke activiteiten, ze de ruimte te geven om te oefenen en dankbaar te zijn voor hun hulp, voelen ze zich gerespecteerd als gezinslid en ontwikkelen ze eigenwaarde.  En het is meteen een mooie gelegenheid om tip 2 in de praktijk te brengen!

Tip 5: Rechtop = zelfverzekerd
Als jong meisje was ik erg onzeker. Ik liep vaak met gebogen schouders en op deze manier straalde ik veel onzekerheid uit. Totdat ik op ballet ging en daar leerde om rechtop te staan en de wereld in te kijken. Uiteraard werd ik niet in klap superzelfverzekerd, maar ik voelde me wel een stuk zelfverzekerder. En daardoor gedroeg ik me ook zelfverzekerder. Leer je kind dus om rechtop te lopen en te zitten. Schouders recht en hoofd omhoog. Want ook jouw kind mag er zijn en zijn plekje in de wereld innemen! Doe het desnoods voor en bespreek wat je uitstraalt als je gebogen loopt en hoe dat verandert als je rechtop loopt!

Maar vooral; heb vertrouwen in je kind, luister naar je kind en wees er voor je kind. Laat zelf ook zien dat jij dingen vol zelfvertrouwen doet en hoe jij omgaat met je eigen onzekerheden. Bovenstaande tips zijn dus geen quick fix. Zoals met alles in je opvoeding heeft het tijd nodig. Maar door deze tips toe te passen, kan je al ver komen. Heeft je kind meer ondersteuning nodig om zelfverzekerd te worden of merk je dat het eigenlijk bij jezelf ontbreekt aan zelfvertrouwen om je kind hierin goed te begeleiden? Dan ben ik van harte bereid om jullie hierbij verder te helpen.

 

Comment Section

0 reacties op “5 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: